Quantcast
Channel: Media NewsMedia News
Viewing all articles
Browse latest Browse all 18

Nunti elegante burlesque-events.ro

$
0
0

Obiceiuri de nunta in lume
(Italia, Rusia, Franta, Scotia, U.S.)

Casatoria reprezinta o asociere legalizata prin care un doua persoane de sexe opuse au hotarat sa intemeieze o familie, sa convietuiasca impartindu-si veniturile si bunurile materiale. In traditia populara romaneasca, nunta este cea mai stralucitoare sarbatoare din viata unui om, aceasta fiind organizata in jurul a mai multe ritualuri laice sau religioase. Nunta reprezinta unul dintre cele mai complexe si dificile evenimente din vita unei persoane. In perioada de fata, unele obiceiuri au fost inlocuite cu altele preluate din tarile cu influenta asupra culturii, dar exista si unele obiceiuri care nu se mai iau in seama si care se apropie de ziua in care vor disparea.

NuntaNunta

Intelegerile intre parinti sau intre miri si parinti reprezinta in India obiceiuri pe baza carora se realizeaza foarte multe casatorii. Ceremoniile nuntilor hinduse au loc de obicei in limba sanscrita, dar exista si zone in care indienii nu inteleg limba sanscrita, astfel ca ceremoniile se desfasoara in dialectul zonelor respective. Ne dam seama ca aceste ceremonii difera de la o zona la alta, dar pe langa pozitia geografica mai exista o multitudine de factori care fac ca aceste ceremonii sa fie diferite. Hindusii acorda o foarte mare importanta casatoriei, acest lucru ducand la posibilitatea intinderii ceremoniei pe parcursul a mai multor zile. Ceremonia casatoriei se petrece numai in prezenta „focului sacru”, fapt ce arata ca indienii respecta si acum traditiile antice. Un lucru neobisnuit este faptul ca la nuntile indienilor participa foarte multe persoane (intre 400 si 1000), majoritatea dintre acestea fiind persoane straine mirilor.

Potrivit batranilor care ofera informatii despre cum decurgea o nunta in urma cu 60-70 de ani, verighetele purtate de miri nu existau, mireasa purta o cununita de flori care in prezent este inlocuita de voal. Micile pungute cu bomboane numite si „marturii” nu existau in vremurile lor, insa astazi acestea pot fi inlocuite cu usurinta cu pietricele colorate sau cu fel de fel de bile care creeaza un decor aparte. O practica veche si care acum nu mai este intalnita este „indulcirea” invitatilor, aceasta facandu-se cu fel si fel de dulceturi, in special cu dulceata de cirese, visine sau chiar cu miere. Acest obicei simbolizeaza armonia, linistea si iubirea din viata mirilor. Pe langa aceasta „indulcire” a invitatilor se mai purta si obiceiul de a pune pe masa mirilor doi colaci mari, ingemanati, care trebuiau sa fie rupti de catre miri pentru ca acestia sa afle care dintre ei traia mai multi ani.

Obiceiuri de nunta in Bucovina
Nunta reprezinta unul dintre cele mai complexe si dificile evenimente din viata unei persoane. In traditia populara romaneasca, nunta este cea mai stralucitoare sarbatoare din viata unui om, aceasta fiind organizata in jurul a mai multe ritualuri laice sau religioase. In perioada de fata, unele obiceiuri au fost inlocuite cu altele preluate din tarile cu influenta asupra culturii, dar exista si unele obiceiuri care nu se mai iau in seama si care se apropie de ziua in care vor disparea.

Casatorii celebre ale ultimilor 15 ani

O scurta lista a celebrelor casatorii din anii trecuti ar cuprinde fastuoasa nunta a Printului William si a frumoasei Kate Middleton, nunta Printului Albert de Monaco, nunta artistei Beyonce cu Jay-Z si nunta Angelinei Jolie cu Brad Pitt.

Printul William si Kate Middleton (Ducesa de Cambridge)
Casatoria celor doi a fost numita si “nunta anului”, petrecerea in sine fiind un eveniment foarte important atat pentru britanici cat si pentru Casa Regala Britanica. Printul William si Kate Middleton s-au cunoscut in timpul facultatii, iar aparitia pe podium a lui Kate intr-o rochie transparenta a facut ca printul sa se indragosteasca nebuneste de aceasta. Kate a fost ceruta in casatorie la scurt timp dupa acest eveniment, astfel ca pe data de 29 aprilie 2011 a avut loc nunta aceasta fiind numita si Zi Nationala a Marii Britanii. In luna noiembrie a anului 2011 a aparut zvonul conform caruia Ducesa de Cambridge era insarcinata. Zvonul a pornit de la declaratiile neoficiale de la Casa Regala, care au ajuns la urechile ziaristilor.

Sfaturi pentru miri

Daca ziua casatoriei se apropie, este foarte important sa ai in vedere si detaliile pentru ca petrecerea in cinstea casatoriei sa fie perfecta. In prezent se gasesc foarte multe informatii care sunt de folos si care ajuta ca tinerii miri sa aiba o nunta cat mai bine pusa la punct.
In randurile care urmeaza am hotarat sa enumar cateva dintre cele mai importante ponturi pentru ca totul sa decurga bine.

Despre costum
Nu este tocmai cel mai potrivit lucru sa porti la nunta un costum purtat la un alt eveniment, sau un costum vechi, pe care l-ai cumparat in ideea de a-l purta la nunta peste cativa ani buni. Este mai ieftina varianta purtarii unui costum de anul trecut, dar trebuie sa te gandesti la faptul ca propria nunta este un eveniment unic in viata si trebuie sa arati cat mai bine posibil. Cu siguranta nunta ta merita o tinuta special creata si deosebita pentru acest eveniment. Nu toti oamenii stiu ca tinutele pentru miri sunt diferite fata de costumele clasice pe care le poarta la evenimente mai putin insemnate sau chiar la nunti daca sunt in calitate de invitati. Costumele special facute pentru miri sunt croite diferit fata de cele obisnuite, pentru acest aspect se poate da exemplul reverelor. Sacourile sunt adesea produse din materiale de calitate, acestea fiind prinse cu nasturi speciali, la fel ca si camasile pentru miri. Asadar, trebuie sa inclini spre un costum de cat mai frumos, la fel de deosebit ca si evenimentul organizat. Daca nu ai suficienti bani pentru a-ti cumpara un costum de mire deosebit, cu siguranta vei avea bani pentru a inchiria unul. Pot spune ca in ziua casatoriei, stilul face diferenta.

Taina cununiei si istoria acesteia

Nunta reprezinta cel mai frumos eveniment din viata unei persoane. Daca o persoana isi doreste sa aiba o nunta cat mai reusita si mai frumoasa, aceasta trebuie sa se gandeasca si la momentul cununiei pentru ca totul sa decurga intr-un mod cat mai elegant si decent.
Aceasta taina, mai exact taina cununiei, este catalogata ca fiind una dintre cele mai frumoase slujbe crestine ortodoxe, daca nu chiar cea mai frumoasa asa cum reiese din Sfanta Liturghie. Evidentierea locurilor biblice in care Dumnezeu varsa din belsug bunatatea Sa asupra familiei nou create si multitudinea formulelor de binecuvantare a persoanelor care decid sa porneasca pe drumul familiei, redau importanta pe care Sfintii Parinti au acordat-o acestui moment solemn al cununiei in timpul in care au compus aceasta slujba frumoasa si speciala totodata. Multi preoti au vorbit despre cum se desfasura aceasta slujba la inceputurile Bisericii si modul in care a evoluat aceasta in timp. Am preferat ca pentru acest articol sa aleg vorbele care au fost spuse de parohul Bisericii „Sfantul Nicolae” din Bucuresti, parintele Gavrila Vasile, care este si autorul unei teze de doctorat elaborata pe aceasta tema.

Casatoria reprezinta o asociere legalizata prin care un doua persoane de sexe opuse au hotarat sa intemeieze o familie, sa convietuiasca impartindu-si veniturile si bunurile materiale. Acest eveniment este des intalnit si sub numele de nunta, care reprezinta mai mult petrecerea in sine organizata in cinstea cununiei civile si celei religioase. De obicei casatoria se face intre doua persoane de sexe diferite, dar sunt anumite tari care permit prin lege si casatoria a doua persoane de acelasi sex, sau casatoria unui barbat cu mai multe femei in tarile in care este acceptata poligamia. In sinea sa, actul casatoriei creeaza si o relatie de rudenie intre cele doua familii ale persoanelor casatorite, astfel ca acestea devin rude prin alianta. In casatorie relatiile interpersonale, de obicei cele intime si sexuale, sunt recunoscute in diverse moduri, in functie de subcultura sau cultura in care casatoria se petrece. Aceasta uniune se formalizeaza printr-o ceremonie de nunta, de unde i se atribuie si numele de nunta. Casatoria formeaza din punct de vedere juridic o categorie familiala in sine. Mirii nu sunt catalogati ca fiind rude sau afini, acestia formand impreuna o familie si bucurandu-se de statutul de sot/sotie pe care il au.

Nunta este unul dintre evenimentele importante din viata satului traditional romanesc. Inca din timpurile vechi, fiecare familie care avea copii se pregatea pentru nunta acestora inca de la nastere lor. Totata copilaria acestora treprezenta un timp in care se faceau pregatiri pentru momentul in care fata sau baiatul isi facea iesirea in lume. Cand vine vorba de fete, de obicei, fetele sanatoase si frumoase erau primele care se maritau, dar cand vine vorba de baieti, primii care se insurau erau baietii harnici, muncitori, voinici si de asemenea frumosi. Parintii mirilor aveau de urmat un intreg ritual care facea parte din traditia satului, ritual de cunoastere avand ca scop daruirea binecuvantarii de casatorie. Toate intalnirile de casatorie sau de cununie se faceau in zilele de joi sau in zilele de duminica, de la un asemenea eveniment nelipsind lautarii care destindeau atmosfera prin muzica ce ii facea pe oameni sa se ridice la joc. Pe acele vremuri in momentul in care baietii ieseau la hora in sat deveneau feciori, holtei sau flacai. Fata mare cum se spunea conform traditiei, era fata pe deplin dezvoltata, care isi schimba stilul de a se imbraca, fiind scoasa de catre mama „la loc” sau la „bereanu”. Se considera ca cele mai multe fete erau bune de maritat daca aveau intre 15 si 20 de ani, iar baietii numai daca aveau intre 18 si 20 de ani. De multe ori s-a auzit expresia „fete batrane”, expresie care provine din traditia satului romanesc si care catalogheaza fetele trecute de 20 de ani ca fiind batrane. La fel ca si in cazul fetelor, baietii care depaseau varsta de 20 de ani si nu se casatoreau, erau numiti „feciori tomnatici” sau „burlaci”.

O practica ce se intalneste in Scotia poarta numele de „innegrirea miresei”. Prietenii si rudele acesteia o „rapesc” pe mireasa, acoperind-o cu cele mai lipicioase si urat mirositoare substante pe care le gasesc, printre acestea regasindu-se un amestec de ou, unt, sosuri, branza, si peste, ingrediente care in principiu se aleg in functie de bunul plac si de imaginatia pe care o au rapitorii. Dupa ce toate aceste substante au fost aruncate pe mireasa, aceasta este plimbata prin barurile din oras.
Obiceiul bocitului se practica in unele zone din Romania, mai exact in Bucovina, dar acesta isi are radacinile in China, in localitatea Tujia. O diferenta intre cele doua obiceiuri o reprezinta faptul ca in China miresele si femeile din alaiul de nunta al miresei trebuie sa planga timp de o luna inainte de inceperea casatoriei. In cultura indiana, traditiile sunt evidentiate prin fel si fel de superstitii, dintre acestea unele fiind chiar morbide fata de altele din intreaga lume. Potrivit traditiei si credintei locale, care s-au nascut atunci cand Marte si Saturn se aflau in casa a saptea, adica femeile Manglik Dosh, sunt blestemate sa le moara sotii. Prima casatorie cu un barbat trebuie sa fie facuta abia dupa ce femeile s-au casatorit cu un copac sau cu un alt obiect, pentru ca, se zice ca blestemul se rasfrange numai asupra primului sot. Prin aceasta practica barbatii sunt feriti de o moarte prematura.

Obiceiuri de nunta in Dobrogea
Multe dintre obiceiurile din tara variaza, astfel ca in Dobrogea, de-a lungul timpului au fost imprumutate si din traditiile tataresti sa uturcesti. In aceasta zona nunta incepea joia si se termina tocmai duminica, iar in modul clar al obiceiurilor vechi, mirii se vedeau abia dupa trei zile de la inceperea festivitatilor. La nuntile dobrogenilor participau mai toti membrii comunitatii, fie ca erau ei sau nu invitati.
O superstitie care isi are radacinile in Dobrogea spune ca mirele trebuie sa se aseze pe rochia miresei pentru a avea o sotie supusa si ascultatoare. Acest lucru se intampla atunci cand mirii se afla in biserica.

Dansul miresei si cununia
Mergand spre biserica, mirii erau insotiti de un intreg alai format din muzicanti, rude, prieteni, nasi, domnisoare si cavaleri de onoare. Buna dispozitie a evenimentului era organizata in special de muzicanti. Mireasa era insotita de vatafi si feciori, fiind urmata indeaproape de mirele inconjurat de druste si fete frumoase si tinere. Acestia erau urmati de multimea de nuntasi in frunte cu socrii si nasii. La biserica, slujba religioasa dura aproximativ o ora, timp in care multimea astepta cu nerabdare momentul in care mirilor le erau puse pe degete verighetele. In acest moment, mirii se calcau usor pe picior pentru a vedea cine va conduce in casa, asa cum reiese din superstitiile existente. Peste multime erau aruncate bomboane si boabe de grau pentru ca mirilor sa le mearga bine in casnicie. Dupa ce alaiul se indrepta spre casa mirelui, incepea ospatul si voia buna care erau mult asteptate.
Dupa o saptamana de le fericitul eveniment, tinerii mergeau cu lumanarile de la cununie pentru a fi „bisericite”, mai exact pentru primirea binecuvantarii de la preotul satului.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 18

Latest Images

Trending Articles





Latest Images